marți, 18 octombrie 2016

#Fotografia HDR

Ședință foto HDR în toiul nopții...

Fotografie HDR noaptea in parc
fotografie HDR surprinsă în Parcul Moghioroș noaptea

Ce este fotografia HDR (high dynamic range)?

Gama dinamică înaltă (HDR), presupune reprezentarea unor intervale mai largi de lumină în fotografii cu scopul de a scoate în evidență culorile, zonele mai întunecate sau mai luminoase. Cu alte cuvinte, în loc de o singură fotografie se fac mai multe utilizând diferite expuneri.



Deși este o tehnică mai veche de fotografie, tehnologia modernă a integrat-o în camerele de fotografiat ale telefoanelor. Așadar, dacă aveți această opțiune pe telefonul mobil trebuie să știți că nu se poate folosi atunci când faceți fotografii în mișcare. Trebuie să țineți terminalul nemișcat pentru a-i da timp să surprindă același cadru cu expuneri diferite, ulterior acestea fiind suprapuse.

Calitatea fotografiilor HDR realizate cu un aparat de fotografiat profesional este net superioară celor realizate cu un telefon mobil. Însă în acest caz este necesar și un software care să combine cele trei (sau mai multe) fotografii.
fotgrafii cu expunere -2, 2, +2


Ce trebuie să avem?

1. Aparat de fotografiat;

2. Trepied; (trepiedul este necesar pentru a vă asigura că încadrarea rămâne constantă în fiecare imagine);


3. Opțional un declanșator pentru a evita zdruncinarea aparatului din greșeală la declanșare (numai dacă aparatul nu are expunere cu bracketing);


4. Un software pentru integrarea ulterioară a fotografiilor (PhotoMatix);



fotografie HDR surprinsa in parc noaptea


Care sunt pașii de urmat pentru a realiza fotografii HDR?

1. Identifică imaginea pe care vrei să o surprinzi. 
În general este recomandat să faci fotografii HDR în timpul răsăritului sau la apus în mod special atunci când faci fotografii soarelui, în mijlocul zilei, noaptea, atunci când vrei să fotografiezi elemente de arhitectură, obiecte și în general oricând vrei să scoți în evidență detaliile.

2. Reglează setările aparatului de fotografiat.



Imagini succesive cu descriere


3. Montează aparatul pe trepied sau într-un punct fix, focalizează și apasă pe butonul de declanșare. Dacă fotografiile se fac noaptea sau în condiții de lumină redusă timpul de expunere poate fi destul de lung, motiv pentru care aparatul trebuie să rămână nemișcat. 

4. Folosește un software pentru a integra fotografiile. 


Sper să ai rezultate uimitoare :)

Fotografiile sunt făcute în parcul Moghioros din București.


fotografie surprinsa cu tehnica HDR


fotografie surprinsa cu tehnica HDR


fotografie surprinsa cu HDR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu